Comisia Europeană: „Rata de pierdere a locului de muncă, de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbați”

Comisia Europeană: „Rata de pierdere a locului de muncă, de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbați”
Comisia Europeană: „Rata de pierdere a locului de muncă, de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbați” / Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 25/11/2020, 17:39
Actualizat: 06/04/2021, 15:21

Potrivit unui anunț făcut miercuri de Comisia Europeană, a fost lansat un nou plan de acțiune pentru egalitatea de gen. Statisticile CE arată că rata de pierdere a locului de muncă este de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbați, iar rata sărăciei în rândul femeilor ar putea crește la 9,1%.

Plan de acțiune pentru egalitatea de gen

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate au prezentat miercuri noi planuri de promovare a egalității de gen și a emancipării femeilor.

Potrivit CE, femeile și fetele sunt mai afectate de consecințele sanitare și socioeconomice ale crizei provocate de pandemia de Covid.

„Deși s-au realizat câteva progrese semnificative, dar inegale, în ceea ce privește promovarea drepturilor femeilor și fetelor, nicio țară din lume nu a avansat suficient de mult pentru a putea realiza obiectivul egalității de gen și al emancipării tuturor femeilor și fetelor până în 2030. În plus, consecințele sanitare și socioeconomice ale crizei provocate de pandemia de COVID-19 afectează în mod disproporționat femeile și fetele. De exemplu, dat fiind că, procentual, mai multe femei lucrează fără forme legale și în sectoare vulnerabile, rata de pierdere a locului de muncă în rândul femeilor este de 1,8 ori mai mare decât în rândul bărbaților. Rata sărăciei în rândul femeilor ar putea crește cu 9,1 %”, scrie în comunicatul transmis de CE.

Acest nou plan de acțiune vizează accelerarea progreselor în vederea emancipării femeilor și a fetelor și protejarea rezultatelor obținute în ceea ce privește egalitatea de gen în cei 25 de ani de la adoptarea Declarației și a Platformei de acțiune de la Beijing.

„Garantarea faptului că toată lumea beneficiază de aceleași drepturi sporește capacitățile societăților noastre și le face mai bogate și mai sigure. Este un adevăr care trece dincolo de principii sau obligații morale. Participarea femeilor și a fetelor și asumarea de către acestea a unor roluri de lider sunt esențiale pentru democrație, justiție, pace, securitate, prosperitate și o planetă mai verde. Prin acest nou plan de acțiune pentru egalitatea de gen, susținem realizarea de noi progrese într-un ritm mai accelerat în vederea garantării egalității de gen”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Planul CE conferă UE un cadru de politică bazat pe cinci piloni de acțiune

Strategia Comisiei pentru egalitatea de gen III (PAEG II) conferă UE un cadru de politică bazat pe cinci piloni de acțiune.

În acest mod, până în 2025, 85 % din toate acțiunile noi din cadrul relațiilor externe vor contribui la egalitatea de gen și la emanciparea femeilor. PAEG III introduce norme stricte pentru aplicarea și monitorizarea integrării perspectivei de gen în toate sectoarele, propune o viziune strategică comună și o cooperare strânsă cu statele membre și cu partenerii de la nivel multilateral, regional și național, vizează accelerarea progreselor, axându-se pe principalele domenii tematice de colaborare, inclusiv pe combaterea violenței bazate pe gen și promovarea emancipării economice, sociale și politice a femeilor și a fetelor, îndeamnă liderii să conducă prin puterea exemplului și propune o nouă abordare în ceea ce privește monitorizarea, evaluarea și învățarea, punând mai mult accentul pe măsurarea rezultatelor.

„Un obiectiv-cheie al noului plan de acțiune este să contribuie la capacitarea femeilor, a fetelor și a tinerilor, astfel încât aceștia să își exercite pe deplin drepturile și să participe mai mult la viața politică, economică, socială și culturală. PAEG III sprijină cu fermitate participarea fetelor și a femeilor și asumarea de către acestea a unor roluri de lider, promovându-le, de exemplu, prin programe de guvernanță și reforme ale administrației publice”, mai scrie în comunicatul CE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Este interzis în România. Îți confiscă totul dacă te prinde. Legea se aplică deja
Meghan Markle vrea la Casa Albă. Ce rol ar juca Harry
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Când a apărut primul dinozaur cu sânge cald?
×